Inhoud van de doos:
- 48 dominotegels
- 4 starttegels
- 4 3D-kastelen
- 8 koningen van hout
- Spelbeschrijving
Vanaf 8 jaar
2-4 spelers
Ongeveer 20 minuten
Foto 1: een koninkrijk met kasteel, water, graanland, mijnen, grasland, en moeras.
In dit spel speel je vanaf de basis, de starttegel, om je koninkrijk te vormen. Dat koninkrijk vorm je met domino tegels. In het Engels het een koninkrijk een kingdom. Als alle tegels zijn gespeeld, heb je een koninkrijk van 5 bij 5, het mag niet groter(tenzij je met alle tegels speelt, en voor een 7x7 koninkrijk speelt).
Je begint met het neerleggen van 4 willekeurige dominostenen(eerst schudden, voor zover dat tenminste kan) op nummer volgorde. Vervolgens draai je alle 4 de stenen om, en mag de speler die als eerste aan de beurt is, een dominosteen claimen met zijn houten koning. Dan zijn de anderen om beurten aan de beurt. Die beginvolgorde kun je op verschillende manieren bepalen. Maar zodra je de koning geplaatst hebt, is in de volgende ronde eerst de speler met zijn koning op de laagste waarde aan de beurt. het kan dus voordelig lijken om een domino te claimen die het meeste waard is, maar dan ben je als laatste aan de beurt in de volgende ronde. Kies je een van de middelste 2 dominostenen, dan kun je eerder kiezen, en heb je kans op betere waardes, maar ook beter passende dominostenen(zie foto 2).
Elke tegel heeft een bepaald landschap, vaak twee soorten landschap, afgebeeld. De mijn, zeldzaam; gras, redelijk voorkomend; moeras, weinig voorkomend; bos, vaak voorkomend; water, redelijk voorkomend; graanveld, veelvoorkomend. De eerste steen leg je aan je starttegel, en vervolgens leg je elke volgende domino met minstens 1 kant aan een andere steen(zie foto 1). Een graanveld kan dus aan het water liggen, zolang de andere kant van de dominosteen maar aan een passende andere dominosteen grenst.
Foto 2: kiezen. De roze/rode koning heeft de meest waardevolle van de vorige ronde, en zit waarschijnlijk opgescheept met 2x bos, zodra geel voor de mijn met graanland gaat. Blauw zit gebeiteld met een bekroont grasland, en een vroege beurt in de volgende ronde.
Foto 3: water = 4 tegels met 3 kroontjes(4x3=12). Bos = 6 tegels met 3 kroontjes(6x3=18). Grasland = 5 tegels, 3 kroontjes(3x5=15). Graanland: 6x2=12. Geen punten voor water en moeras.
Op sommige kanten van een dominosteen staan kroontjes. Soms, 1, minder vaak 2, en zeer zelden 3 kroontjes. Elk kroontje tel je op het einde op bij de andere eventuele kroontjes op aangrenzende landschappen van hetzelfde soort, en dat getal keer het aantal tegels van dat landschap dat aan elkaar grenst. Voor een berekening, zie foto 3. Een stuk van 3 landschappen zonder kroontjes op welk van de 3 landschappen levert geen punten op. Voor een stuk van je koninkrijk van 3 aaneengrenzende landschappen van hetzelfde soort kun je dus veel, maar ook geen punten krijgen. Een veelvoorkomend landschap kan voor elk kroontje steeds meer waard worden. En dit maakt de keuze voor een dominosteen steeds spannender en ingewikkelder. ga je voor waardevolle stenen, of voor het afmaken van je landschap?
Naast je starttegel kun je elk landschap leggen. Het geldt dus als joker. Als een dominosteen niet naast een andere dominosteen geplaatst kan worden, wordt deze uit het spel genomen, en mag ook niet meedoen als je later een passend stuk hebt gevonden om er tussen te plaatsen.
Variatie Middenrijk: Als je starttegel(met kasteel er boven op) aan het einde precies in het midden staat, levert dat 10 punten extra op.
Variatie Harmonie: Voor het compleet hebben van je koninkrijk van 5 bij 5, zonder verwijderde tegels(omdat ze niet pasten) krijg je 5 punten extra.
Er zijn meer variaties, maar dan wordt dit wel een heel lang stuk.
Als afsluiting, nog even dit: Strategie en besef welke soorten land er zijn, en hoe zeldzaam ze zijn, is van groot belang. het verloop van het spel was volgens iedereen redelijk evenwichtig. Het verliep bij ons ook heel vlot, omdat bijna iedereen het spel wel kende. En als domino spel is dit een leuke versie, omdat landschappen naast elkaar plaatsen leuker is dan zoveel stippen naast zoveel stippen plaatsen. Het stukje visueel design is dus van groot belang. Het spelen met de naam werkt alleen bij Nederlanders die genoeg Engels spreken, en/of een interesse hebben in de Middeleeuwen.
Foto 4: als het bos nergens past...
Reactie plaatsen
Reacties